ßßß Cookit - przepis na Pijak

Pijak

nazwa

Wykonanie

Pijak bardzo smaczne ciasto z budyniem masą krówkową ,herbatnikami nasączonymi w ponczu i śmietaną. Łatwy w przygotowaniu
Polecam
Składniki :
Biszkopt :
6 jajek
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
5 łyżek wody gazowanej
3 kubki śmietany po 200 ml (30 % )
herbatniki 40 dkg
1 puszkę masy krówkowej 400 g
3 śmietan-fis lub 3 łyżeczki żelatyny
(żelatynę namoczyć i rozpuścić w 1/2 szklanki wody )
Budyń :
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki masła
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
Poncz do nasączenia biszkoptu :
1,5 szklanki soku lub kompotu z wiśni
100 ml spirytusu
Alkohol do nakropienia herbatników:
125 ml wódki
200 ml przegotowanej letniej wody
3 łyżki cukru
Polewa czekoladowa :
1 czekolada
1 łyżka masła
6 łyżek mleka
( czekoladę ,masło ,mleko rozpuścić )
Przygotowanie :
Upieczony biszkopt kroimy na pół nasączamy ponczem Wylewamy ugotowany budyń następnie na budyniu układamy herbatniki (herbatniki skropić alkoholem ).Na herbatniki wyłożyć masę krówkową uprzednio rozpuszczoną (włożyć puszkę do garnka z gorącą wodą na 15 minut )
Na masę krówkową nakładamy drugą część biszkoptu nasączonego ponczem ,na to wylewamy ubitą śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru ,cukrem waniliowym ,rozpuszczoną żelatyną (pod koniec ubijania wlewamy do śmietany po małej ilości schłodzoną żelatynę Na śmietanie ponownie układamy herbatniki nasączone w alkoholu .Na wierzchu robimy drobną krateczkę z rozpuszczonej czekolady Blaszka 26x40
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/09/pijak.html