ßßß
Składniki :2 kg cukinii lub kabaczka1 kg .kiełbasy zbójnickej ,podwawelskiej( według uznania )1 kg papryki czerwonej1 kg pieczarek2 (duże ) cebule4 ząbki czosnku3 (duże marchwie )1 koncentrat pomidorowy1 kostka rosołowa1/2 -1 kostki margaryny do podsmażenia wędlin i pieczarekprzyprawy :sól ,delikat czerwony ,pieprz ,2 łyżki cukru ,2 łyżki magipapryka ostra lub słodka (według uznania )Przygotowanie :Cukinie,(kabaczka ) obieramy ze skóry ,następnie ze środka pozbawiamy ziaren.Kroimy w kostkę .Wędliny podsmażamy na margarynie oraz cebulkę i czosnekPieczarki kroimy według uznaniagotujemy(15 minut)Następnie, podsmażamy pieczarki ( odcedzone z wody ) na margarynie ,oleju lub maśle(do pieczarek też dodajemy przyprawy )Cukinie ,wkładamy do garnka wlewamy 3/4 szklanki bulionu z kostkigotujemy na wolnym ogniu tak aby cukinia był miękka ale się nie rozgotowała (15-20 minut). Paprykę parzymy w osobnym garnku, aby nie była zbyt miękka wtedy skórka nie odchodziGdy, cukinia już będzie miękka , wrzucamy do garnka przesmażone wędliny pokrojone w grubsze plastry , cebulę , czosnek, sparzoną paprykę ,ugotowane i przesmażone pieczarki , przyprawiamy i dodajemy koncentratpomidorowy ,wszystko mieszamy i gotowe.Smacznego !!!