Wykonanie
Lato zmierza już ku końcowi, dni są coraz krótsze, noce coraz chłodniejsze, a wieczory coraz dłuższe.. Jak dla mnie idealna
pora na gotowanie kolorowych, smacznych i zdrowych, późno letnich a nawet już jesiennych smakołyków. Lubię tą
porę, kiedy dojrzewają
jabłka, łatwo dostępne są
cukinie,
kabaczki,
buraki,
dynie czy moje ulubione
śliwki. Bogactwo sezonowych
warzyw i owoców skłania do przygotowywania dań kolorowych i kuszących oko. W moim wykonaniu dzisiaj danie na pozór skomplikowane i wymyślne, w rzeczywistości super łatwe i bardzo szybkie w wykonaniu - świetnie się nada na przystawkę przed jesienną obiadową ucztą czy małą przekąskę, zaskoczenie gości gwarantowane. Wykorzystałam kwiaty
cukinii, które zerwałam w ogrodzie mojej mamy (bez problemu teraz można kupić w większości warzywniaków) i różnego rodzaju
twarogowe serki. Zobaczcie co mi z tego wyszło:
FASZEROWANE KWIATY
CUKINIISkładniki na 4 porcje :8 kwiatów
cukinii (powinny być świeże i rozłożone, żeby łatwo można było je zafaszerować)100g
serka Almette z ziołami100g
chudego twarożku100g
mozzarelli1 biała
cebula2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz, ulubione
przyprawy do smaku
natka pietruszkipapryka, liście
sałaty do dekoracji
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżce
oliwy z oliwek. Puszysty
serek Almette z
ziołami wymieszać z
chudym twarożkiem i startą na tarce
mozzarellą, dodać podsmażoną
cebulkę, doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie innymi
ziołami (np.
papryką czy
bazylią).Kwiaty
cukinii opłukać, delikatnie osuszyć, nafaszerować masą
serową i ułożyć w natłuszczonym (resztą
oliwy z oliwek) naczyniu żaroodpornym. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Delikatnie przełożyć na talerze (kwiaty są dość delikatne), posypać posiekaną drobno
natką pietruszki i podawać. Masa serowa świetnie się też nadaje do faszerowania innych "jadalnych naczyń" np. papryczek.Polecam wszystkim, którzy cenią sobie z jednej strony prostotę przygotowania, a z drugiej strony efektowność dania.
1 porcja to ok. 150 kcal, węglowodany: 4g,
białko: 11g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!Tym przepisem biorę udział w konkursie Almette: