ßßß
FASZEROWANE KWIATY CUKINIISkładniki na 4 porcje :8 kwiatów cukinii (powinny być świeże i rozłożone, żeby łatwo można było je zafaszerować)100g serka Almette z ziołami
100g chudego twarożku100g mozzarelli1 biała cebula2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz, ulubione przyprawy do smakunatka pietruszkipapryka, liście sałaty do dekoracjiCebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Puszysty serek Almette z ziołami wymieszać z chudym twarożkiem i startą na tarce mozzarellą, dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie innymi ziołami (np. papryką czy bazylią).Kwiaty cukinii opłukać, delikatnie osuszyć, nafaszerować masą serową i ułożyć w natłuszczonym (resztą oliwy z oliwek) naczyniu żaroodpornym. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Delikatnie przełożyć na talerze (kwiaty są dość delikatne), posypać posiekaną drobno natką pietruszki i podawać. Masa serowa świetnie się też nadaje do faszerowania innych "jadalnych naczyń" np. papryczek.Polecam wszystkim, którzy cenią sobie z jednej strony prostotę przygotowania, a z drugiej strony efektowność dania.
1 porcja to ok. 150 kcal, węglowodany: 4g, białko: 11g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!Tym przepisem biorę udział w konkursie Almette: