Wykonanie
Jarsko, wegetariańsko. Włożyłam
cukinię do pieroga i na dobre wyszło.Smaczny letni obiad, z dodatkiem
sera mozzarella i
ziół.Omom. Ładne kolory .
Ser roztopiony .
Składniki (na ok. 25 pierogów):1 i 4/5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oliwy z oliwek3/4 szklanki wrzątku1 łyżeczka
soliWszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto. Nie powinno się ono kleić do rąk. Rozwałkuj utworzoną kulę ciasta na cienki placek i wykrawaj szklanką okrągłe placuszki o średnicy ok. 7 cm.250 g
cukinii (około połówka średniego warzywa)1 kulka
mozarelli1 mała
cebulazioła prowansalskie1 łyżka
oliwy z oliweksólpieprzCebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na
oliwie. Pokrój też
cukinię. Dodaj do zeszklonej
cebuli, przypraw
ziołami,
solą i
pieprzem. Miękkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj razem z pokrojoną w kostkę
mozzarellą. Nadziewaj pierogi i zlepiaj (tradycyjnie;)).Gotuj we wrzącej posolonej wodzie przez 5 minut. Smacznego!
Wartość Kaloryczna 57 kcal (1 pieróg)
Białko 2 gWęglowodany 8 , 2 gTłuszcz 1 , 7 g