Wykonanie
Lubicie gołąbki? Zauważyłam, że podobał Wam się mój poprzedni wpis z gołąbkami z
kapusty włoskiej, dlatego chciałam Was dziś zaprosić na gołąbki z
kapusty pekińskiej. Wyszły bardzo delikatne i smaczne, amatorom gołąbków polecam wypróbować. Ja zrobiłam farsz z dodatkiem
pieczarek, jednak jeśli danie mają jeść małe dzieci, można ominąć
grzyby, a użyć np.
mięsa drobiowego. Tak naprawdę każdy farsz będzie tu pasował, eksperymentujcie, albo skorzystajcie z mojego przepisu:

Składniki na 4 porcje (12 gołąbków):średnia
kapusta pekińska (potrzebne jest 12 liści)200g
kaszy gryczanej250g
pieczarek2
cebulejajkosól,
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy z oliwek (albo
olej rzepakowy)Do podania:
sos pomidorowy - puszka
pomidorów 400g,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz (zagotować, chwilę podusić na małym ogniu i zmiksować na gęsty sos blenderem)4 liście
sałaty lodowej2
marchewki (pocięte w paski obieraczką do warzyw lub szpatułką do krojenia
sera)
Kaszę gryczaną ugotować na parze (zgodnie z instrukcją) na sypko, można też tradycyjnie w wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce
oliwy z oliwek, dodać pokrojone w plasterki
pieczarki, dusić aż wyparuje płyn.W dużym garnku zagotować
wodę i blanszować rozdzielone liście
kapusty przez około minutę. Następnie liście wyciągnąć i osuszyć.

Przestudzoną
kaszę wymieszać z
pieczarkami i
cebulą, wbić
jajko, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać dokładnie.Farsz nakładać porcjami na zblanszowane liście
kapusty, zawijać i układać na sitku do parowania. Parować około 15 minut. Podawać z
sosem pomidorowym i przybraniem według uznania (u mnie liście
sałaty lodowej i paski
marchewki - żeby
marchewka była chrupiąca, po odcięciu paska warto wrzucić ja do lodowatej
wody).1 PORCJA to ok. 320kcalwęglowodany: 50g,
białko: 13g, tłuszcz: 7g

SMACZNEGO!