ßßß
Kalarepa jest bardzo cennym warzywem o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Jej młode liście zawierają istną paletę soli mineralnych, wśród których znajduje się m.in. : potas, magnez, sód, wapń, żelazo czy kwas foliowy, a także witaminy z grupy B,C, K i beta-karotenu. Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Powinniśmy ją zatem jak najczęściej dodawać do naszego codziennego menu. Dodatkowo, kalarepę zaleca się chorym na miażdżycę, zwłaszcza przebiegającą z podwyższonym ciśnieniem krwi. Jest również pomocna przy zaburzonym metabolizmie cholesterolu, ze względu na małą zawartość tego związku. Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Dlatego można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii, dlatego może być smaczną formą przekąski.Na rynku dostępne są nie tylko kalarepy w kolorze zielonym. Występuje również odmiana charakteryzująca się barwą fioletową. Odmiany kolorystyczne kalarepy nie różnią się specjalnie ani smakowo, ani pod względem wartości odżywczych. Fioletowa odmiana wykorzystywana jest często przez ogrodników do celów dekoracyjnych.FASZEROWANA KALAREPASkładniki na 4 porcje:
4 kalarepy2 cebule2 jabłka200ml soku jabłkowego60g suszonych pomidorów w oleju50g kaszy manny50g sera żółtego2 jaja2 łyżki oliwy3 łyżki masła½ łyżeczki oregano, sól, pieprzKalarepy obrać, następnie ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odkroić wierch i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę. Cebule i jabłka obrać, pokroić w kostkę i razem z pokrojoną kalarepą zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wlać sok i zagotować, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2 łyżkami masła.
Farsz: 200ml wody zagotować ze szczyptą soli i łyżką masła, wsypać kaszę mannę i mieszając zagotować. Wsypać żółty ser, pokrojone w kostkę pomidory i oregano, wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka włożyć do farszu i mieszając powoli dodać pianę. Kalarepy wypełnić i włożyć do naczynia żaroodpornego na jabłka z cebulą. Zapiekać w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 30min.Porcja zawiera ok. 400 kcal, białko: 15g, tłuszcze: 25g, węglowodany 30gSMACZNEGO!