ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem

Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Mój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami.
Czas przygotowania: 85 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 18 , 00 zł
SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
1 puszka pomidorów pokrojonych
2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano
1 cytryna
papryka czerwona słodka
oregano
bazylia
sól, pieprz
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka na udkach była chrupiąca polecam Wam ostatnie 20 min. piec bez przykrycia z funkcją termoobiegu. Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2015/03/udka-z-kurczaka-w-sosie-pomidorowym-z.html