Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku !!!Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie
Jack Daniel's BBQ.Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne, zimowe dni.Gulasz możecie serwować z
kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi,
pieczywem lub
makaronem.

Czas przygotowania: 2 , 5 hPorcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 21 , 00 złSKŁADNIKI na gulasz:500 g
mięsa wołowego na gulasz1
marchewka1
pietruszka1/2
selera naciowego1/2
pora3
cebule białe2 łyżeczki mielonej
papryki słodkiej4
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego2 cienkie kromki
chleba razowego120 ml sosu
Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokey
oliwasól,
pieprz czarny3 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:
Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Marchewkę,
pietruszkę,
selera i
pora obieramy i kroimy w słupki.
Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy
oliwę.
Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną
wołowinę przekładamy do garnka.Na tej samej patelni przesmażamy mieloną
paprykę. Dolewany odrobinę
wody i posikaną w
pióra cebulę. Gdy
cebula zmięknie, przekładamy ją do garnka z
mięsem.Na patelnię wlewamy szklankę
wody, zagotowujemy i drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki. Przelewamy wszystko do garnka.Do garnka wlewamy jeszcze dwie szklanki
wody. Dodajemy
marchewkę,
pietruszkę,
selera,
pora,
liście laurowe i
ziele angielskie. Wszystko dusimy ok. godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po godzinie dodajemy, pokrojone w kostkę
pieczywo razowe, sos
Jack Daniels oraz świeżo mielony
czarny pieprz. Wszystko dusimy ze sobą przez kolejną godzinę, aż
mięso będzie miękkie i kruche.Na końcu gulasz doprawiamy
solą. Smacznego.