Wykonanie
Pizza nie musi kojarzyć się nam z bombą kaloryczną i zapychaczem w kartonowym pudełku. Smak takiej pizzy pozostawia wiele do życzenia.Zazwyczaj jest przygotowywana ze składników o słabej jakości i na gumowatym cieście. Dlatego dziś alternatywa dla tak znanej i powszechnej na całym świecie pizzy. Zachęcam Was do przygotowania jej samemu we własnej kuchni. Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow food. Przygotowana na bazie świeżych składników w zaciszu domowej kuchni.Ja przygotowałem pizzę z
salami,
pieczarkami i
papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :)

Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 12 , 00 złSKŁADNIKI na ciasto do pizzy:350 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
cukru150 ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
soliSKŁADNIKI na sos do pizzy:500 ml
przecieru pomidorowego1/2
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
oreganosól,
pieprzDodatki do pizzy:150 g tartego
sera mozzarella12-15 plasterków
salami1/2
czerwonej papryki1/2 pomarańczowej lub
żółtej papryki5
pieczarekświeża
bazyliaPRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy:
Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą
wodą z
cukrem. Odstawiamy na ok. 5-10 min. aż na powierzchni pojawi się charakterystyczna pianka. Oznacza to, że
drożdże pracują.Do miski przesiewamy
mąkę i zalewamy
wodą z
drożdżami. Dodajemy
oliwę i
sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż ciasto wyrobi się w jednolitą masę. Następnie ciasto zagniatamy na blacie za pomocą dłoni ok. 10 min. W razie potrzeby posypujemy ciasto delikatnie
mąką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. aby ciasto ładnie wyrosło.W
między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki.PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy:Warzywa myjemy.
Paprykę kroimy w paseczki, a
pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:
Cebulę i
czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie
oliwy. Dodajemy
przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos
solą,
pieprzem i
oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez odparowanie
wody).PRZYGOTOWANIE pizzy:Formę (blachę) smarujemy odrobiną
oliwy. Ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy tworząc ranty.Ciasto nakuwamy widelcem i odstawiamy na 5 min. Następnie na cieście rozprowadzamy sos ( nie przesadzajmy z ilością). Pozostały sos możemy wykorzystajmy jako dodatek do upieczonej pizzy.Sos posypujemy
serem, a na nim układamy
salami,
pieczarki i
paprykę. Wierzch pizzy delikatnie posypujemy pozostałym
serem.Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 25-30 min. Ciasto powinno być delikatnie zarumienione.Upieczoną pizzę posypujemy
oregano i listkami świeżej
bazylii. Smacznego.