ßßß
Cookit - przepis na SKŁADNIKI na sos z kurkami:
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
SKŁADNIKI na sos z kurkami:
Składniki
Szynka
Szynka Wieprzowa
Rozmaryn
Czosnek
Liść laurowy
Papryka czerwona
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Kurka
Masło
Śmietana 18%
Białe wino
Czerwona cebula
Natka pietruszki
Wykonanie
Sezon na
kurki
w pełni. Czyli dary lasu na talerzu.
Pora
przygotować świeże danie z
kurkami
w roli głównej.
Kurki
idealnie komponują się w sosach na bazie
śmietany
,
białego wina
i
masła
. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom
smakowym
. Mój przepis na sos z
kurkami
możecie wykorzystać również do innych rodzajów
mięs
. Idealnie pasuje zarówno do
wołowiny
,
kurczaka
czy
cielęciny
.
Czas przygotowania: 90 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26 , 00 złSKŁADNIKI do przygotowania
szynki
pieczonej:500 g
szynki wieprzowej
świeży
rozmaryn
2 ząbki
czosnku
3
liście laurowe
czerwona papryka
mielona3 łyżki
oliw
pieprz
sól
200 g świeżych
kurek
1 łyżka
masła
klarowanego50 g świeżego
masła
200 ml
śmietany 18%
150 ml
białego wina
1
cebula czerwona
świeży
rozmaryn
natka pietruszki
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE pieczonej
szynki
:
Szynkę
myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym
czosnkiem
i
rozmarynem
. Doprawiamy
czerwoną papryką
,
solą
i
pieprzem
. Dolewamy
oliwę
.
Przyprawy
wcieramy w
mięso
. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.Zamarynowane
mięso
przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na
mięsie
układamy
liście laurowe
i gałązki
rozmarynu
.
Szynkę
wstawiamy do pieczenia pod przykryciem na ok. 50 min. w temperaturze 180'C.PRZYGOTOWANIE kremowego sosu z
kurkami
:
Kurki
dokładnie płuczemy i osuszamy. Na klarowanym
maśle
podsmażamy posiekaną w kostkę
czerwoną cebulę
. Dodajemy
kurki
i dolewamy
białego wina
. Dusimy ok. 3 min. Dodajemy świeże
masło
i odrobinę posiekanego
rozmarynu
. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy
kurki
zmiękną doprawiamy je
solą
i
pieprzem
. Pod koniec dolewamy
śmietanę
. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki
. Sos zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Źródło:
http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/07/szynka-pieczona-w-kremowym-sosie-z.html
Przepisy powiązane
Sos kurkowy.
Sos kurkowy.
Sos kurkowy.
Sos kurkowy.
Sos kurkowy.
Składniki powiązane (0)