ßßß
Cookit - przepis na Kotlety z indyka, cukinii i papryki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kotlety z indyka, cukinii i papryki
Składniki
Mięso mielone
Indyk
Cukinia
Papryka czerwona
Czerwona cebula
Bułka tarta
Jajko
Mleko
Koperek
Pieprz biały
Sól
Olej
Rzodkiewka
Jogurt naturalny
Szczypiorek
Wykonanie
Kwiecień przywitał nas piękną,
słoneczną
pogodą. Oby takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z
indyka
połączonego z warzywami i
koperkiem
. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej
rzodkiewki
.
Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19 , 00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g
mięsa mielonego
z
indyka
1/2
cukinii
1/2
czerwonej papryki
1
czerwona cebula
1,5 szklanki
bułki tartej
1
jajko
1/3 szklanki
mleka
świeży
koperek
czerwona papryka
w proszku
pieprz biały
mielony
sól
olej
do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z
rzodkiewki
:1 biała
rzodkiew
8
rzodkiewek
czerwonych3/4 szklanki
jogurtu naturalnego
szczypiorek
pieprz biały
mielony
sól
PRZYGOTOWANIE kotletów z
indyka
z warzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę
. Następnie dodajemy drobno pokrojoną
paprykę
i
cukinię
. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy
mielone mięso
z indyka. Dodajemy
jajko
, usmażone warzywa, 1/2 szklanki
bułki tartej
i 1/3 szklanki
mleka
oraz posiekany
koperek
. Doprawiamy
solą
,
papryką
w proszku i
białym pieprzem
. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Formujemy z masy niewielkie kulki, spłaszczamy i obtaczamy w
bułce tartej
. Smażymy na
oleju
z obu stron na małym ogniu.PRZYGOTOWANIE surówki z
rzodkiewki
:Białą
rzodkiewką
obieramy ze skórki i kroimy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Czerwoną
rzodkiewkę
kroimy w półksiężyce. Na talerzu układamy wstążki z białej
rzodkiewki
, a na niej pokrojoną czerwoną
rzodkiewkę
.PRZYGOTOWANIE dipu
jogurtowo
-
szczypiorkowego
do surówki:Do miseczki przekładamy
jogurt naturalny
. Dodajemy drobno pokrojony
szczypiorek
. Doprawiamy
solą
i
białym pieprze
. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy wcześniej przygotowaną
rzodkiewkę
.
Źródło:
http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/04/kotlety-z-indyka-cukinii-i-papryki.html
Przepisy powiązane
drobiowe kebabczety z koperkiem
drobiowe kebabczety z koperkiem
drobiowe kebabczety z koperkiem
drobiowe kebabczety z koperkiem
drobiowe kebabczety z koperkiem
Składniki powiązane (0)