Wykonanie
Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście
drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na
kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy.
Składniki:Spód pizzy:
kalafior średniej wielkości1jajko0,5 szklanki
sera żółtego1 płaska łyżeczki
bazylii1 płaska łyżeczka
oreganosól,
pieprzDodatki do pizzy:1
cebula1
czerwona paprykapapryczka chilli (bardzo drobno pokrojona)
boczek pokrojony w kostkę
ser żółtyKalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego
ryżu. Rozdrobniony
kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar
wody przez gazę). Do odciśniętego
kalafiora dodajemy
jajko,
ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach),
zioła i
przyprawy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną
olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy
sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy
starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby
ser się rozpuścił.Smacznego!