ßßß
Składniki:Spód pizzy:kalafior średniej wielkości1jajko0,5 szklanki sera żółtego1 płaska łyżeczki bazylii1 płaska łyżeczka oreganosól, pieprzDodatki do pizzy:1 cebula1 czerwona paprykapapryczka chilli (bardzo drobno pokrojona)boczek pokrojony w kostkęser żółtyKalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił.Smacznego!






