ßßß



5 jajek (M)szczypta soli do białek3 paczuszki kisielu wiśniowego bez cukru po 40 gramów (może też być cytrynowy lub pomarańczowy)1 szklanka cukru2 pełne szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka (250 ml)100 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margarynydodatkowo:około 400 gramów śliwek2 galaretki wiśniowe lub pomarańczowe lub cytrynoweBiałka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka krótko zmiksować z cukrem, dolać roztopiony tłuszcz, mlekiem, wymieszać łyżką. Potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiele(proszek),zmiksować wszystko na jednolitą masę na najszybszych obrotach (masa będzie gęsta).
Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie, najlepiej łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić powierzchnię, poukładać wypestkowane śliwki (nie wciskać ich w ciasto).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec je około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka, wyjąć i schłodzić.UWAGA: Gdy zauważymy, że pod koniec pieczenia ciasto za bardzo przypieka nam się z góry, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy spokojnie dalej do końca.Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, schłodzić, kiedy zaczną gęstnieć, wylać je na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.Gotowe :)