Wykonanie
Delikatne wilgotne, trochę piaskowe ciasto. Szybkie i łatwe. Możemy użyć również
kisieli cytrynowych, pozwolą one na uzyskanie ślicznego żółtego koloru ciasta, zapraszam :)




5
jajek (M)szczypta
soli do
białek3 paczuszki
kisielu wiśniowego bez
cukru po 40 gramów (może też być
cytrynowy lub
pomarańczowy)1 szklanka
cukru2 pełne szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka (250 ml)100 gramów stopionego, schłodzonego
masła lub
margarynydodatkowo:około 400 gramów
śliwek2
galaretki wiśniowe lub
pomarańczowe lub
cytrynoweBiałka oddzielić od
żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować z
cukrem, dolać roztopiony tłuszcz,
mlekiem, wymieszać łyżką.
Potem wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kisiele(proszek),zmiksować wszystko na jednolitą masę na najszybszych obrotach (masa będzie gęsta).

Na końcu dodać pianę z
białek i wymieszać delikatnie, najlepiej łyżką lub na wolnych obrotach miksera.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić powierzchnię, poukładać wypestkowane
śliwki (nie wciskać ich w ciasto).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec je około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka, wyjąć i schłodzić.UWAGA: Gdy zauważymy, że pod koniec pieczenia ciasto za bardzo przypieka nam się z góry, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy spokojnie dalej do końca.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, schłodzić, kiedy zaczną gęstnieć, wylać je na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.Gotowe :)