Wykonanie
Błyskawiczne ciasto, pachnące i smakujące jak popularny
likier. Dodatek
truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze :)
1 szklanka
mąki pszennej (pełna po brzegi)1 szklanka
mąki ziemniaczanej (pełna po brzegi)4
jaja1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią200 ml
adwokata1 szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:około 400 gramów
truskawekcukier puder do posypaniaNajlepiej żeby
alkohol i
olej były w temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z z lodówki około 2 godzin wcześniej.
Truskawki umyć, wyszypułkować, jeśli są duże przekroić na pół.Całe
jaja ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym na piankę. Do tej czynności użyłam Robota Kuchennego Aura
marki Russel Hobbs.
Następnie do miski wlać
olej,
likier, wsypać obie
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać na nim
truskawki, jeśli są duże przeciąć na pół (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę i piec około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku,
potem wyciągnąć na blat i obficie posypać
cukrem pudrem.Smacznego !