Wykonanie
Są banalnie proste do wykonania i przepyszne, bardzo polecam ! Przepis na 3 duże roladki.Ze śląskimi kluchami i
sałatką z zielonych
pomidorów smakowały nam jak marzenie :)Roladki podałam na Porcelanie Bogucice .
3 plastry
schabu b/k po około 2 cm
sól,
pieprz1 duża krótko obgotowana
marchewka3 średnie
ogórki kiszone (można zastąpić konserwowymi)1,5 pętka
białej kiełbasy1 duża
cebula3 ziarenka
ziela angielskiego1 ząbek
czosnku (opcjonalnie)1
liść laurowysłodka papryka1 łyżka
mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej
wodySchab umyć, osuszyć, zwilżonym tłuczkiem cienko rozbić, posypać
solą i
pieprzem, odstawić na 20 minut.
W tym czasie
marchewkę i
ogórki pokroić w plasterki.Na każdym płacie
mięsa poukładać
marchewkę i
ogórka, położyć kawałek
kiełbasy, zwinąć w roladkę.UWAGA: Zdejmowanie skórki z
kiełbasy nie jest najlepszym pomysłem, gdyż w czasie gotowania kawałeczki
mięsa mogą nam "pouciekać" z roladki przez małe dziurki. Nam skórka w roladkach nie przeszkadzała.
Roladki związać w 3 miejscach bawełnianym sznureczkiem.
Następnie krótko obsmażyć ją ze wszystkich stron na
oleju, wyjąć na talerzyk.
Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną
cebulę, krótko przesmażyć.
Zalać 0,6 litra gorącej
wody, wrzucić
ziele angielskie, liścia, dodać
słodką paprykę, trochę mielonego
czarnego pieprzu, kiedy się zagotuje, włożyć
mięso, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.W połowie gotowania odwrócić roladki na drugą stronę.
Po upływie wyżej wymienionego czasu sos zagęścić
wodą wymieszaną z
mąką, zagotować, ewentualnie wrzucić zmiażdżony
czosnek, doprawić, gotowe.