Wykonanie
Potrawa szybka, smaczna, w aromatycznym sosie z
porem w roli głównej. Do przygotowania sosu użyłam Esencję do Sosu do Potrawki z
kurczaka firmy Knorr . Wg mnie Esencje sprawdzą się dobrze u zapracowanych osób, które w szybkim czasie chcą zjeść sycący
mięsny obiad, będą również przydatne dla tych, którzy nie mają jeszcze biegłości w finalnym przyprawianiu
sosów.Dla nas był to po prostu porządny domowy obiad :)



2 duże
filety z kurczakaprzyprawa do kurczaka (niewiele)farsz:2 duże
pory (tylko białe części)80 gramów
gotowanej szynki wieprzowej lub konserwowej1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 12% - 30%
czarny pieprzdodatkowo:1 duży
por (tylko biała część)1 saszetka Esencji do Sosu do potrawki z
kurczaka Knorr400 ml zimnej
wody2 łyżki kwaśnej
śmietany 18% (opcjonalnie)czarny mielony
pieprzszczypta
tymiankuPory umyć, pokroić w półtalarki, zeszklić na
maśle, następnie wlać
śmietankę, dusić bez przykrycia do zredukowania tej ostatniej.

Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do
porów, posypać
pieprzem, wymieszać. (Nie solić).

Filety umyć, osuszyć, poodcinać nieciekawe kawałki. Przeciąć wzdłuż tak, by powstały 4 kotlety, każdy z nich rozbić cienko przy pomocy zwilżonego tłuczka.Następnie oprószyć lekko
przyprawą do kurczaka, odstawić na 20 minut.

Na każdym kotlecie rozsmarować farsz, zwinąć ściśle w roladkę, spiąć wykałaczkami.

Na patelni lub w rondlu rozgrzać
olej, ułożyć roladki, obsmażyć je na średnim ogniu ze wszystkich stron, przełożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojonego w talarki ostatniego
pora, zblanszować, a
potem zalać 400 zimnej
wody, włożyć zawartość saszetki, dobrze wymieszać.


UWAGA: Jeśli zostało nam trochę farszu, możemy wrzucić go do sosu, nic się nie zmarnuje.Kiedy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć przełożyć do niego
mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut ( w połowie gotowania odwrócić na drugą stronę).

Na koniec dodać
czarny pieprz oraz
tymianek. Po wyłączeniu palnika dodać
śmietanę (opcjonalnie), wymieszać i gotowe.Podawać z
ziemniakami,
ryżem, frytkami i ulubioną surówką.