Wykonanie
Kruche
ciasteczka o niezwykłym składzie, gdyż zawierają w sobie ugotowane
żółtka, które razem z krupczatką dają im niesamowitą kruchość. Są przepyszne o mocno maślanym aromacie. Można również przełożyć je kwaskowatym
dżem, na drugi i trzeci dzień pozostają tak samo kruche i rozpływające się w ustach jak i zaraz po upieczeniu, gorąco je polecam :)Składniki na dwie blachy
ciasteczek.
1 i 1/3 szklanki
mąki krupczatki2 ugotowane na twardo
żółtka2
surowe żółtka3 łyżki
cukru pudru (z górkami)1 płaska łyżka
cukru z
wanilią120 gramów zimnego
masła ewentualnie
margarynyszczypta
solidodatkowo:około 70 gramów posiekanych
migdałów lub
orzechów (użyłam
migdałów w paseczkach)gruby
cukier do posypaniaewentualnie 3/4 słoiczka
dżemu do przełożenia
ciasteczekbiałka do posmarowania
ciasteczekmąka pszenna do podsypywania ciasta przy wałkowaniu
Mąkę krupczatkę przesiać z
solą,
cukrami. Ugotowane
żółtka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać, dodać do
mąki.
Potem wrzucić
masło, posiekać je na mniejsze kawałki, wbić
surowe żółtka, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, można podsypać niewielką ilością (do 2 łyżek)
mąki krupczatki.
Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, na mocno omączonym blacie lub stolnicy wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać
ciasteczka o dowolnym kształcie.UWAGA: Jeśli mamy kłopot z oderwaniem
ciasteczka możemy sobie pomóc podważając
ciasteczko nożem o szerokim ostrzu.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w
bliskich odstępach (nie urosną). Posmarować rozmąconym pozostałym
białkiem.Paseczki
migdałowe posiekać. Posypać
ciasteczka razem z grubym lub perlistym
cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 16 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), na blado złoty kolor.Po ostudzeniu można ewentualnie przełożyć je
dżemem lub
marmoladą.