Wykonanie
To ostatnia rzecz jaką udało mi się upiec w moim staro nowym piekarniku - ma tylko dwa lata nie mówiąc że dosyć sporo kosztował i odmówił posłuszeństwa. Wyobraźcie sobie moja minę gdy włączam go by nagrzać przed włożeniem gęsi na świąteczny obiad, a tu nic się nie dzieje! Produktom firmy Amica już podziękuję...raz na zawsze. Ciekawe co powie serwisant w poniedziałek znając życie trzeba będzie zainwestować w nowy bo ten nie będzie się opłacało naprawiać...Wracając do
ciasteczek są fenomenalne i przy sprawnym piekarniku mam zamiar powtórzyć ich wypiek nawet w większej ilości.
Składniki:25 dag
mąki pszennej15 dag
masła10 dag
cukru pudru2
żółtka gotowane2
żółtka surowe1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
białko3 łyżki
marmolady twardejmielone
orzechy,
migdały lub
kokosOpis wykonania:Ugotowane
żółtka przecieramy przez sitko, z
mąki,
masła,
cukru,
żółtek i proszku zarabiamy ciasto.Rozwałkowujemy na grubość3 mm i wycinamy foremkami identyczne kształty by tworzyły pary. W każdym
ciastku z pary wycinamy okienko na
marmoladę. Ja posiadam komplety do
ciasteczek z okienkiem.
Ciasteczka dolne smarujemy rozmąconym
białkiem następnie nakładamy
ciastko z okienkiem i napełniamy je z wierzchu
marmoladą. Najlepiej jest rozrobić
marmoladę widelcem by miało jedna konsystencję i włożyć ja do worka cukierniczego, ułatwia to nadziewanie
ciasteczek.Wierzch ponownie smarujemy
białkiem i posypujemy mielonymi
orzechami.Pieczemy około 10 minut w 180 C do zrumienienia się
ciasteczek.źródło 100 najnowszych ciast siostry Anastazji.