Wykonanie
Kokosanki to
ciasteczka bardzo lubiane przez moją córeczkę. Miałam zamiar zrobić je na
waflu, ale zapomniałam go kupić. Jako spód użyłam więc kruchego ciasta, które świetnie sprawdziło się przy tych ciasteczkach (klik).P.S. gdyby ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi
białkami- ja gotuję od razu więcej
jajek i robię wtedy
pastę jajeczną, do której dodaję te
białka. Przy okazji
ciastek mam jeszcze kolację z głowy.Składniki: na ciasto:250 g
mąki pszennej150 g
masła2
żółtka gotowane2
żółtka suroweszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na kokosanki:2
białka100 g
kokosu4 duże łyżki
cukru pudruszczypta
soliMąkę i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę.
Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać
sól,
żółtka surowe,
masło i
żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na posypanym
mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać
ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne
białka ubić z
solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce
cukier puder. Na końcu dodać
kokos i wymieszać. Na
ciasteczka nakładać po łyżeczce masy kokosowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 5 minuta a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 10 minut aż kruche
spody będą rumiane a kokosanka w miarę sucha.