Wykonanie
Rewelacyjny ! Jeden z najlepszych jakie
jadłam, delikatny,
śmietankowy, wspaniały sernik !Przepis zaczerpnięty stąd .



spód:1 szklanka
mąki pszennej (z wysoką górką)3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1
jajko180 gramów miękkiego
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru1 kopiasta łyżka
cukru z
wanilią0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa serowa:1 kg półtłustego
twarogu (nie z wiaderka)10
jajek400 gramów
śmietany kremówki 30%1,5 szklanki
cukru pudru1 kopiasta łyżka
cukru z
wanilią2 budynie
śmietankowe z
cukremszczypta
soli do
białekdodatkowo:200 gramów
gorzkiej czekolady50 gramów
masła4 łyżki
śmietanki kremówki 30%Twaróg i
jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.Obie
mąki przesiewamy z
cukrami,
proszkiem do pieczenia, dodajemy tłuszcz,
jajo, zagniatamy kruche ciasto (będzie dość klejące).Blaszkę o wymiarach 30x35 lub tortownicę o średnicy około 32 - 34 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy
ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy.W tym czasie zabieramy się za masę
serową.
Twaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach lub przepuszczamy przez praskę.
Żółtka oddzielamy od
białek.Do
twarogu dodajemy oba
cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy
żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Białka z
solą miksujemy na sztywną pianę.Do masy serowej dodajemy ubitą
śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników.
Potem do masy przekładamy pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.Masę
serową wykładamy na podpieczony spód, wygładzamy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 25 - 30 minut, sernik ma w tym czasie urosnąć na całej powierzchni.
Potem obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35 minut, do delikatnego zezłocenia wierzchu ciasta.UWAGA: Nie przesadzajmy z wydłużaniem czasu pieczenia, ten sernik jest bardzo napowietrzony i będzie miał tendencje do pękania.Po ukończeniu pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut, następnie uchylamy je i w ten sposób hartujemy ciasto przez 30 minut,
potem wykładamy je na blat.Kiedy sernik uzyska temperaturę pokojową, wstawiamy go do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem i
śmietanką w kąpieli
wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy, wylewamy na sernik, tworząc esy floresy, schładzamy ponownie w lodówce.

