ßßß
2 duże filety z kurczaka2 jajaulubiona przyprawa do kurczaka3/4 szklanki bułki tartej do panierowaniapierzynka marchewkowa:5 średnich marchewek2 kopiaste łyżki masła1 kopiasta łyżeczka cukru2 szczypty soli2 szczypty pieprzu czarnego2 płaskie łyżki mąki pszennej2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%Filety dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pól, tak, by powstały 4 kotlety.Lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą, odstawiamy do lodówki na 30 minut.Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, przesmażamy około 5 minut, następnie zalewamy wrzącą wodą, by sięgała około 1 cm ponad warzywa, dodajemy sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do zredukowania płynu. Następnie dodajemy cukier, ewentualnie jeszcze sól, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę i rozprowadzamy ją w marchewce.Kotlety smażymy na złoto z obu stron na oleju.Przed podaniem na mięso wykładamy przygotowaną wcześniej i podgrzaną marchewkę.

