Wykonanie
Filet panierowany to żadna nowość, ale z tym dodatkiem smakuje całkiem inaczej, zapraszam, przekonajcie się :)Kotlety podałam z
ziemniakami pure i surówką z
czerwonej kapusty.

2 duże
filety z kurczaka2
jajaulubiona
przyprawa do kurczaka3/4 szklanki
bułki tartej do panierowaniapierzynka marchewkowa:5 średnich
marchewek2 kopiaste łyżki
masła1 kopiasta łyżeczka
cukru2 szczypty
soli2 szczypty
pieprzu czarnego2 płaskie łyżki
mąki pszennej2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%Filety dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pól, tak, by powstały 4 kotlety.Lekko rozbijamy, posypujemy
przyprawą, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy
masło, wrzucamy
marchewkę, przesmażamy około 5 minut, następnie zalewamy wrzącą
wodą, by sięgała około 1 cm ponad warzywa, dodajemy
sól i
pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do zredukowania płynu. Następnie dodajemy
cukier, ewentualnie jeszcze
sól, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy
śmietanę i rozprowadzamy ją w
marchewce.Kotlety smażymy na złoto z obu stron na
oleju.Przed podaniem na
mięso wykładamy przygotowaną wcześniej i podgrzaną
marchewkę.


