Wykonanie
Ciacho jest z tych wilgotnych, szybkich, bardzo domowych. Oczywiście można dodać do niego każde inne
owoce, lecz wersja z
morelami wyszła bardzo aromatyczna :)

3 szklanki
mąki pszennej (użyłam tortowej)3
jaja1 szklanka
cukru (do całości dopełnić dwiema płaskimi łyżeczkami
cukru waniliowego)2 łyżeczki
proszku do pieczenia ( z małą górką)1 szklanka
kefiru (
maślanka i rzadka
śmietana też się nada)0,5 szklanki
oleju10
morelicukier puder do posypania
Jaja całe ubić z
cukrami na puszystą masę.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać też
olej,
kefir lub
maślankę, wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej masy (powinna być dość gęsta, gwarantuje nam to, że
owoce nie zapadną się do środka ciasta).Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać
kaszą manną lub
bułką tartą, wylać ciasto, następnie poukładać wypestkowane
morele,
owoce lekko docisnąć.

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie
cukrem pudrem.

