ßßß
Od niedawna jest to nasze ulubione ciasto z owocami. Mięciutkie, wilgotne, nie za słodkie, z mnóstwem owoców. Idealne ze szklanką mleka i kubkiem kawy. Pachnie i smakuje latem :)) W dodatku do jego przygotowania wystarczy jedna spora miska i widelec lub rózga kuchenna, więc jest idealne na dni, gdy nie macie czasu, a mycie sterty misek, miseczek i innych kuchennych gadżetów nie wchodzi w grę ;PGdy zrobiłam je po raz pierwszy, zjedliśmy z Mężem 2/3 jeszcze tego samego popołudnia, a przecież to duża porcja na prostokątną blachę. Lepszej rekomendacji chyba Wam nie potrzeba ;)Polecam :)* przepis z bloga Zjem to!Składniki na prostokątną formę około 24x32cm:3 duże jajka1 szklanka kefiru (możecie zastąpić maślanką)1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)3/4 szklanki cukru2 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaokoło 500g owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych) świeżych lub mrożonych (nie trzeba ich rozmrażać)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Jajka roztrzep delikatnie widelcem lub rózgą kuchenną, starając się zbytnio ich nie napowietrzyć. Dodaj kefir, olej i cukier. Wymieszaj dokładnie.Do mokrych składników wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia (nie trzeba ich przesiewać) i wymieszaj wszystko dokładnie (nic nie szkodzi, jeśli zostaną małe grudki).Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż na wierzch owoce.Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut (lub do suchego patyczka). Wystudź w formie.Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.Smacznego :)