Wykonanie
Sezon
truskawkowy uważam za otwarty,a na premierę proponuję szybkie ciasto na
kefirze.Aromatyczne, nieco inne od cieszącego się dużą popularnością ciasta z
rabarbarem,choć równie proste w przygotowaniu.Odrobinę cięższe i bardziej wilgotne, cudownie komponujące się z
truskawkami.Świeżo wyjęte z piekarnika, pachnie latem na wsi...

Składniki:3
jajka1 szklanka
kefiru1/2 szklanki
oleju2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejponadto:500 g
truskawekcukier puder do posypania ciasta ( u mnie różowy)


Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepać widelcem ( można użyć miksera, ale krótko, by zbytnio nie napowietrzyć
jajek). Wlać
olej i
kefir. Wymieszać. Wsypać składniki sypkie. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Blachę o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wyrównać. Poukładać pokrojone na mniejsze kawałki
truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.Przestudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)