Wykonanie
Kiedy zobaczyłam je u Irmy wiedziałam, że muszę jak najszybciej zrobić :))), podaję dwie wersje masy śmietankowej, robiłam w obydwóch i w każdej tak samo smakowite :)Niebiańskie połączenie
truskawek z
bitą śmietaną....Bardzo proste do zrobienia, pyszne !
biszkopt:4
jaja4 łyżki
mąki tortowej4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniamus
truskawkowy:80 dag
truskawek1
galaretka truskawkowa2 łyżki (z małą górką)
żelatyny1 łyżka
cukru pudrumasa śmietanowa wersja I:500 ml
śmietany 30%1
galaretka cytrynowa1,5 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixywersja II * masy śmietanowej (na zdjęciu):500 ml
śmietany kremówki 30%3 kopiaste łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
soku z cytryny1,5 łyżki
żelatyny (płaska łyżka) + 1/3 szklanki wrzątkuOddzielić
białka od
żółtek .
Białka ubić na sztywno ,dodawać
cukier i
żółtka ciągle miksując. Do masy
żółtkowej dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23x28/ wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z
cukrem, wyłączyć gaz. Dodać sypką
galaretkę truskawkową i energicznie mieszać, masę schłodzić do temperatury pokojowej.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody (np. w 1/4 szklanki), lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do pozostałych
truskawek, mieszając całość jeszcze przez chwilę. Gdy mus zacznie tężeć (włożyłam na 30 minut do lodówki), wyłożyć go na wystudzony
biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej
wody, schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier,
śmietan-fix i zimną
galaretkę. Miksować dość energicznie, aby
galaretka dobrze połączyła się ze
śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zważyła się
śmietana.Gotową ubitą
śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki.*
Żelatynę rozpuściłam we wrzątku, schłodziłam do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubiłam na pół sztywno, pod koniec dodałam oba
cukry,
sok z cytryny. Do schłodzonej
żelatyny dodałam dwie łyżki masy śmietanowej, następnie szybko wlałam całość do
śmietanki i zmiksowałam na najwyższych obrotach. Poczekałam około 15 minut i kiedy masa zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę
truskawkową i wygładziłam wierzch. Wstawiłam do lodówki na całą noc.