Wykonanie
Kwintesencja delikatności :)) Prosty i szybki, polecam :)

spód:160 gramów
herbatników typu petitki2 kopiaste łyżki
kakao90 gramów stopionego
masłamasa serowa:700 - 750 gramów
twarogu (może być wiaderkowy, pod warunkiem, że będzie miał powyżej 10% tłuszczu)7 jaj200 gramów
cukru pudru1 kopiasta łyżka
cukru waniliowego2 łyżki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru (z małą górką)130 gramów
śmietany kwaśnej 18%120 gramów
śmietanki kremówki 30%polewa czekoladowa:150 gramów
gorzkiej czekolady40 gramów
masła2 łyżki
śmietanki kremówki 30%Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy
kakao i przesiewamy wszystko razem.
Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z
ciasteczkami i
kakao.Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą
ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Jaja ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dodajemy
twarożek,
śmietanki,
budyń, miksujemy wszystko na gładką masę ( do połączenia składników, nie za długo, gdyż sernik zbytnio nam się zapowietrzy). Masę
serową (będzie dość rzadka) wykładamy na
ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a
potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut,
potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem i
śmietanką w kąpieli
wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy, wylewamy na sernik, wygładzamy, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
