Wykonanie

Do Wielkanocy coraz bliżej.Już zastanawiam się, jakie smakołyki przygotować.W tym roku jesteśmy sami i dlatego wszystko, co przygotuję, musi być dopasowane do potrzeb każdego z nas.Sernik to dość bezpieczne ciasto. Prawie każdy je lubi. No, prawie.Znam taką jedną kuzynkę, która nie może na niego patrzeć ;)Nazwałam mój sernik Wielkanocnym, ponieważ jest taki "na bogato".Mało tego, należy go piec w dużej blaszce, bo masy wychodzi naprawdę sporo. W sam raz na święta.Mam nadzieję, że go wypróbujecie i jestem pewna, że polubicie ;)Jeśli szukacie przy okazji przepisu na prosty i pyszny MAKOWIEC na Wielkanoc, zapraszam TUTAJ .POTRZEBUJESZ:Spód:3 paczki
herbatników Petit Buerry -bardzo drobno rozkruszonychOk 100g roztopionego
masłaMasło roztopić i przestudzić.Połączyć z rozkruszonymi
herbatnikami i wyłożyć na blachę.Masa serowa:1,2 kg
sera białego zmielonego dwukrotnie
cukier waniliowy1i1/2 szklanki
cukru10 jaj (osobno
białka)3budnie
śmietankowe3
kubki (200ml jeden)
śmietany kremówki 30%Opcjonalnie:
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
orzechy włoskie ( te dodatki z pewnością dodadzą sernikowi bardziej odświętny smak ;))Polewa
kakaowa:125 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru4 łyżki
mleka4 łyżki dobrego
kakaoRozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier i
mleko. Mieszamy dokładnie.Zdejmujemy z ognia i dodajemy
kakao.Po przestygnięciu nakładamy na ciasto .WYKONANIE:1. W osobnych miskach ubijamy
białko i
śmietanę.Do miski z
białkiem dodajemy 1/2 szklanki
cukru i ubijamy na sztywno.2.
Żółtka rozkręcamy z resztą
cukru, dodajemy po trochu
sera a następnie dosypujemy budynie i
cukier waniliowy. Rozkręcamy.3. Łyżką mieszamy masę
serową z ubitą
śmietaną i
białkami.4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( góra-dół) i pieczemy 1,5godziny.Jeśli macie wrażenie, że Wasz piec ma problem z dopiekaniem, możecie dodać 5, maksymalnie 10 minut dłużej.



Smacznego!Pani M.