Wykonanie

Ciasto 3 bit kojarzyło mi się zawsze z ciężkim, słodkim
ciastem z dużą ilością
czekolady, dlatego nigdy wcześniej go nie robiłam. I to był mój bardzo duży błąd. Szczególnie teraz, gdy termometry za oknem wskazują ponad 30 stopni takie ciasto nadaje się na deser po lekkim obiedzie. Dobrze schłodzone, z delikatną
śmietankową pianką smakuje wyśmienicie.Składniki:ok. 60
herbatników mlecznych500 g masy kajmakowej1
chałwa kakaowa (100 g )masa budyniowa:2 budynie
śmietankowe130 g
masła w temperaturze pokojowej6 łyżek
cukru800 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiśmietan fix200 ml
śmietanki 30%tabliczka
gorzkiej czekolady1. Całą blachę wykładamy folią aluminiową, na spodzie układamy 1 warstwę
herbatników. Masę kajmakową lekko podgrzewamy, dodajemy
chałwę i miksujemy do momentu zlikwidowania grudek, a następnie wylewamy na
herbatniki. Przykrywamy 2 warstwą
ciastek.2. 500 ml
mleka zagotowujemy razem z
cukrem. W pozostałej części
mleka rozrabiamy
budyń z
wanilią. Na gotujące się
mleko wlewamy mieszankę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy
budyń jest już zimny, miksujemy go na gładki krem razem z
masłem.Masę wylewamy na
herbatniki i przykrywamy 3, ostatnią warstwą
ciastek.3. Zimną
śmietankę ubijamy z dodatkiem
śmietan - fixu i wykładamy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą, najlepiej
gorzką czekoladą.