Wykonanie
Jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie można przygotować w dosłownie chwilę.Nie jestem pewna czy aby na pewno można to nazwać
ciastem - raczej deserem.Zostawmy jednak sprawę co to jest... zajmijmy się tym jakie jest!Jest kremowe, delikatne, słodziutkie i mnie nigdy nie nudzi. Potrafię zjadać kawałek za kawałkiem i co najgorsze... nadal mam ochotę na więcej!Zdecydowanie każdy chociaż raz powinien tego przysmaku spróbować.Jestem na 99 , 999999... % pewna, że jak ktoś go spróbuje to na jednym kawałku się nie skończy.Dodatkowym atutem tego ciasta jest jego niesamowita prostota. Tak jak już
pisałam robi się je w dosłownie 10 min - wystarczy tylko
mieć składniki. Musi ono oczywiście swoje odleżeć w lodówce i zmięknąć (jednak i na to jest sposób. Jeśli spodziewacie się zaraz gości i chcecie je koniecznie zrobić to zamoczcie
herbatniki w
mleku - szybciej zmiękną)Składniki:0,9 - 1 kg
herbatników (ja kupuję 2 duże opakowania
herbatników z lidla)puszka masy kajmakowej2 budynie
waniliowe (każdy na 0,5 l
mleka)3 szklanki
mlekakostka miękkiego
masła (takiego w temperaturze pokojowe)400 ml
śmietanki kremówkiOdrobinę
kakao do posypania wierzchuPrzygotowanie kremu:2,5 szklanki
mleka wlewamy do garnka (najlepiej takiego, w którym
potem będziemy mogli miksować
budyń na krem) i zagotowujemy. W połowie szklanki rozpuszczamy obydwa budynie. Gdy
mleko już się gotuje wlewamy powoli płyn z rozpuszczonymi budyniami i mieszamy do zgęstnienia.Taką masę wystawiamy najlepiej na balkon (gdy jest zima) albo po prostu odstawiamy do ostygnięcia gdzieś w chłodne miejsce.Jak
budyń całkowicie ostygnie rozmiksowujemy go na puszystą masę i dodajemy
masło. Całość dalej miksujemy do uzyskania puszystego, miękkiego kremu.Przekładanie ciasta:Najpierw wykładamy warstwę
herbatników.Na to połowę przygotowanego kremu budyniowego.Ponownie
herbatniki.Teraz całą masę kajmakową.
Herbatniki.Pozostałą część kremu budyniowego.Ostatnia już warstwa
herbatników.Na samą górę wykładamy ubitą
śmietankę kremówkę (ja polecam to zrobić bez
cukru pudru ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie), którą posypujemy
kakaem.Ciasto jest już prawie gotowe.Teraz wystarczy wstawić je na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki żeby się przemacerowało.Proste i pyszne.Gorąco polecam!