ßßß
Potrzebujemy:500g herbatnikówpuszka masy kajmakowej (u mnie krówkowa z Biedronki)łyżka cukru z wanilią2 budynie waniliowe bez cukruok. 150g masła500 ml mleka2 śmietanki w proszku, np. Śnieżka500 ml śmietanki 30%tarta gorzka czekolada do posypania1. Puszkę masy kajmakowej wkładamy na kilka minut do gorącej wody – będzie rzadsza i łatwiej będzie ją rozsmarować2. Z 500 ml mleka odlewamy 100 ml i rozrabiamy w nich 2 budynie z łyżeczką cukru waniliowego. Resztę mleka (400 ml) gotujemy, po czym dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy. Budyń będzie bardzo gęsty, więc trzeba mieszać dość energicznie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wmiksowujemy pokrojone masło. Jeśli masa się zważy (co niestety jest dość prawdopodobne), należy ją zblendować (polecam tę metodę) lub przetrzeć przez sito. Po tym procesie powinna nam powstać płynna, dość gęsta masa bez grudek.3. Śmietanę wraz z dwoma opakowaniami śnieżki ubijamy mikserem na sztywną masę.4. Na dnie formy układamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy kajmak. Ten etap jest dosyć pracochłonny, ale naprawdę warto się postarać. Pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy budyń, wyrównujemy, znów układamy herbatniki. Smarujemy bitą śmietaną, wyrównujemy i posypujemy tarta gorzką czekoladą. Pamiętamy, o 12godzinnym chłodzeniu. Smacznego łasuchy;)