Wykonanie
13:42 Jedz Taniej 3 Comments
Potrzebujemy:500g
herbatnikówpuszka masy kajmakowej (u mnie krówkowa z Biedronki)łyżka
cukru z
wanilią2 budynie
waniliowe bez
cukruok. 150g
masła500 ml
mleka2
śmietanki w proszku, np.
Śnieżka500 ml
śmietanki 30%tarta gorzka czekolada do posypania1. Puszkę masy kajmakowej wkładamy na kilka minut do gorącej
wody – będzie rzadsza i łatwiej będzie ją rozsmarować2. Z 500 ml
mleka odlewamy 100 ml i rozrabiamy w nich 2 budynie z łyżeczką
cukru waniliowego. Resztę
mleka (400 ml) gotujemy, po czym dodajemy rozrobiony
budyń i mieszamy.
Budyń będzie bardzo gęsty, więc trzeba mieszać dość energicznie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wmiksowujemy pokrojone
masło. Jeśli masa się zważy (co niestety jest dość prawdopodobne), należy ją zblendować (polecam tę metodę) lub przetrzeć przez sito. Po tym procesie powinna nam powstać płynna, dość gęsta masa bez grudek.3.
Śmietanę wraz z dwoma opakowaniami
śnieżki ubijamy mikserem na sztywną masę.4. Na dnie formy układamy
herbatniki. Na nich rozsmarowujemy kajmak. Ten etap jest dosyć pracochłonny, ale naprawdę warto się postarać. Pokrywamy kolejną warstwą
herbatników. Wykładamy
budyń, wyrównujemy, znów układamy
herbatniki. Smarujemy
bitą śmietaną, wyrównujemy i posypujemy
tarta gorzką czekoladą. Pamiętamy, o 12godzinnym chłodzeniu. Smacznego łasuchy;)