Wykonanie
1 butelka zielonego soku Pysio (900ml),3 budynie
śmietankowe lub
waniliowe,2 łyżeczki
cukru pudru1
śmietana kremówka,2 łyżeczki
waniliowego cukru pudru,0,5 tabliczki
gorzkiej czekoladyZaczynamy od upieczenia
spodu ciasta. Przepis na
biszkopt jest najprostszym z możliwych.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wodą na pianę. Mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do
żółtek. Ubitą pianę z
białek przekładamy do ciasta.
Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.Podczas gdy
biszkopt stygnie, możemy przyrządzić zielony krem pysiowy. Trzy budynie rozpuszczamy w dwóch szklankach soku Pysio, dodajemy
cukier puder. Pozostałą ilość soku wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje, wówczas wlewamy rozpuszczony
budyń. Dokładnie mieszamy. Przestudzony krem wylewamy na
biszkopt.Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając
waniliowy cukier puder.
Gorzką czekoladę siekamy nożem i przekładamy do ubitej
śmietany. Dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.Tak przygotowane ciasto pysiowe z kremem straciatella schładzamy (około 3 godziny).Do dekoracji wykorzystałam
miętę.SMACZNEGO!!!