ßßß Cookit - przepis na Krem straciatella:

Krem straciatella:

nazwa

Wykonanie

1 butelka zielonego soku Pysio (900ml),
3 budynie śmietankowe lub waniliowe,
2 łyżeczki cukru pudru
1 śmietana kremówka,
2 łyżeczki waniliowego cukru pudru,
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.
Podczas gdy biszkopt stygnie, możemy przyrządzić zielony krem pysiowy. Trzy budynie rozpuszczamy w dwóch szklankach soku Pysio, dodajemy cukier puder. Pozostałą ilość soku wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje, wówczas wlewamy rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszamy. Przestudzony krem wylewamy na biszkopt.
Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając waniliowy cukier puder. Gorzką czekoladę siekamy nożem i przekładamy do ubitej śmietany. Dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
Tak przygotowane ciasto pysiowe z kremem straciatella schładzamy (około 3 godziny).
Do dekoracji wykorzystałam miętę.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/05/pysiowe-ciasto-z-kremem-straciatella.html