Wykonanie
Szybka propozycja na śniadanie lub ciepłą kolację, polecam ! :)Do faszerunku możemy użyć ulubionych
ziół i przypraw.Po zjedzeniu
chlebka zostanie ma skórka z piętki, możemy zrobić z niej zakwas na żurek i miąższ, z którego możemy ugotować pyszną zupę
chlebową .

1 mały bochenek
żytniego chleba z poprzedniego dnia ( sprawdzi się również i
chleb tostowy)300 - 350 gramów
twarogu tłustego lub półtłustego1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietany (jeśli
ser jest za suchy)ulubione
zioła ( u mnie zielona
pietruszka)
sól,
pieprz0,5 strąka
czerwonej papryki4 rozbełtane
jaja do panierkiZ
chleba odkrawamy piętkę, posługując się nożem wydrążamy miąższ.
Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego
śmietanę (jeśli jest suchy), posiekaną
zieleninę, posiekaną
paprykę i
przyprawy.
Twarogiem faszerujemy
chleb lekko ugniatając masę, by równomiernie rozeszła się wewnątrz
chleba.Chlebek
ostrym nożem kroimy na kromeczki, panierujemy w jajach i smażymy na złoto.Doskonałym dodatkiem do grzanek będzie
majonez,
ketchup lub ulubiony dip.

