ßßß
1 mały bochenek żytniego chleba z poprzedniego dnia ( sprawdzi się również i chleb tostowy)300 - 350 gramów twarogu tłustego lub półtłustego1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany (jeśli ser jest za suchy)ulubione zioła ( u mnie zielona pietruszka)sól, pieprz0,5 strąka czerwonej papryki4 rozbełtane jaja do panierkiZ chleba odkrawamy piętkę, posługując się nożem wydrążamy miąższ.Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę (jeśli jest suchy), posiekaną zieleninę, posiekaną paprykę i przyprawy. Twarogiem faszerujemy chleb lekko ugniatając masę, by równomiernie rozeszła się wewnątrz chleba.Chlebek ostrym nożem kroimy na kromeczki, panierujemy w jajach i smażymy na złoto.Doskonałym dodatkiem do grzanek będzie majonez, ketchup lub ulubiony dip.
