ßßß
4 płaty z szynki na rolady (schab też będzie ok)3 średnie ogórki8 cienkich plastrów boczku wędzonego1 mała cebula pokrojona w piórkamusztarda do posmarowania kotletów2 małe kromki chleba żytniego2 średnie cebule1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wodysól (niewiele)pieprz, słodka papryka3 - 4 kawałki suszonych grzybków (dałam podgrzybki)1 kopiasta łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (dałam 18%)Płaty mięsa myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy małą ilością soli, posypujemy czarnym pieprzem, smarujemy cienko musztardą z jednej strony.Ogórka kroimy wzdłuż na paseczki, cebulę w piórka.Na plastrze mięsa układamy boczek, 2 - 3 kawałki ogórków, troszkę cebuli, zawijamy ściśle, związujemy sznureczkiem. To samo robimy z resztą mięsa.2 pozostałe cebule kroimy w plastry.Na patelni rozgrzewamy olej, krótko obsmażamy rolady z każdej strony, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dwie cebule.W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy grzybki, wkładamy mięso, cebulę, dodajemy paprykę słodką, odrobinę soli i czarny pieprz, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa ( u mnie około 50 minut),uzupełniamy wodę, zagotowujemy.Do sosu wkruszamy żytni chleb (sam miąższ bez skórek), gotujemy około 10 minut.Roladki wyjmujemy na talerzyk, sos zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowujemy, doprawiamy, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, wkładamy roladki.Nie dodawajmy więcej chleba do sosu, gdyż będzie zbyt kwaśny..Z solą tez nie przesadzamy, bo jednak ogórki i boczek sporo soli oddadzą do mięsa.