Wykonanie
Przepyszny obiad ze wspaniałym sosem, polecam bardzo :)Roladki podałam z kluskami śląskimi i surówką z
czerwonej kapusty.

4 płaty z
szynki na rolady (
schab też będzie ok)3 średnie
ogórki8 cienkich plastrów
boczku wędzonego1 mała
cebula pokrojona w piórka
musztarda do posmarowania kotletów2 małe kromki
chleba żytniego2 średnie
cebule1 kopiasta łyżka
mąki pszennej + 1/4 szklanki
wodysól (niewiele)
pieprz,
słodka papryka3 - 4 kawałki
suszonych grzybków (dałam podgrzybki)1 kopiasta łyżka kwaśnej, gęstej
śmietany (dałam 18%)Płaty
mięsa myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy małą ilością
soli, posypujemy
czarnym pieprzem, smarujemy cienko
musztardą z jednej strony.
Ogórka kroimy wzdłuż na paseczki,
cebulę w piórka.Na plastrze
mięsa układamy
boczek, 2 - 3 kawałki
ogórków, troszkę
cebuli, zawijamy ściśle, związujemy sznureczkiem. To samo robimy z resztą
mięsa.2 pozostałe
cebule kroimy w plastry.Na patelni rozgrzewamy
olej, krótko obsmażamy rolady z każdej strony, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dwie
cebule.W rondlu zagotowujemy
wodę, dodajemy
grzybki, wkładamy
mięso,
cebulę, dodajemy
paprykę słodką, odrobinę
soli i
czarny pieprz, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięsa ( u mnie około 50 minut),uzupełniamy
wodę, zagotowujemy.Do sosu wkruszamy
żytni chleb (sam miąższ bez skórek), gotujemy około 10 minut.Roladki wyjmujemy na talerzyk, sos zagęszczamy
mąką wymieszaną z zimną
wodą, zagotowujemy, doprawiamy, zagotowujemy, dodajemy
śmietanę, wkładamy roladki.Nie dodawajmy więcej
chleba do sosu, gdyż będzie zbyt kwaśny..Z
solą tez nie przesadzamy, bo jednak
ogórki i
boczek sporo
soli oddadzą do
mięsa.