ßßß Cookit - przepis na placki ziemniaczane "Ciamalaga"

placki ziemniaczane "Ciamalaga"

nazwa

Wykonanie

Pod tą zabawną nazwą kryją się pachnące serem placuszki ziemniaczane z dodatkiem czerwonej kapusty. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Możemy je podać np z sosem pieczarkowym , kwaśną śmietaną z ulubionymi przyprawami, pikantnym sosem pomidorowym lub czosnkowym, bardzo polecam :)
7 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
150 gramów pikantnego żółtego sera
2 jaja
200 gramów drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
ulubione dodatki ( u mnie kwaśna śmietana z ziołami i pieprzem, siekany szczypiorek)
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na pure.
Jeśli ziemniaki są wodniste, delikatnie odsączyć część wilgoci.
Poszatkowaną drobno kapustę przelać porządnie wrzątkiem, dokładnie odsączyć.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Warzywa i ser wymieszać, wbić jaja, dodać mąkę pszenną i przyprawy, wymieszać dokładnie.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść niewielkie porcje ciasta, lekko rozprowadzić, smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/placki-ziemniaczane-ciamalaga.html