Wykonanie
Pod tą zabawną nazwą kryją się pachnące
serem placuszki ziemniaczane z dodatkiem
czerwonej kapusty. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Możemy je podać np z
sosem pieczarkowym , kwaśną
śmietaną z ulubionymi
przyprawami, pikantnym
sosem pomidorowym lub
czosnkowym, bardzo polecam :)

7 średnich
ziemniaków1 średnia
cebula150 gramów pikantnego
żółtego sera2
jaja200 gramów drobno poszatkowanej
czerwonej kapusty5 łyżek
mąki pszennejsól,
pieprzulubione dodatki ( u mnie kwaśna
śmietana z
ziołami i
pieprzem, siekany
szczypiorek)
Ziemniaki i
cebulę obrać, umyć, zetrzeć na
pure.Jeśli
ziemniaki są wodniste, delikatnie odsączyć część wilgoci.Poszatkowaną drobno
kapustę przelać porządnie wrzątkiem, dokładnie odsączyć.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.Warzywa i
ser wymieszać, wbić
jaja, dodać
mąkę pszenną i
przyprawy, wymieszać dokładnie.Na rozgrzany tłuszcz kłaść niewielkie porcje ciasta, lekko rozprowadzić, smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego :)
