ßßß Cookit - przepis na indyk lub kurczak po cygańsku

indyk lub kurczak po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Szybkie i bardzo smakowite :)
5 kotletów z indyka lub kurczaka (niezbyt grube)
5 grubszych plastrów boczku wędzonego
1 duża lub dwie małe cebule
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
tymianek lub zioła prowansalskie
Kotlety lekko rozbić, natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niewiele), pieprzem, tymiankiem, obsmażyć na patelni, wyjąć na talerzyk.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju na patelni, dodać ketchup, ostrą paprykę, sól i ewentualnie zioła prowansalskie, wymieszać, odstawić z ognia.
Boczek przysmażyć na średnio chrupko.
W naczyniu żaroodpornym poukładać kolety, obłożyć je boczkiem, na górę poukładać podduszoną w ketchupie cebulę. Zapiekać około 12 - 15 minut w 200 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami i ulubioną surówką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/indyk-lub-kurczak-po-cygansku.html