ßßß
przepis z moimi zmianami stąd200 gramów czekolady gorzkiej3/4 szklanki cukru250 gramów masła lub margaryny6 jaj300 gramów mąki pszennej (dałam tortową)2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa:1 kg sera w wiaderku1 budyń waniliowy lub śmietankowy1 szklanka cukru (dopełnić do całości 1 łyżką cukru waniliowego)2 łyżki kaszy manny4 jajacukier puder do posypaniaCzekolady roztopić razem z masłem (margaryną) w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej.Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach, potem dodać roztopioną czekoladę z masłem, wszystko zmiksować do połączenia składników.Twaróg utrzeć z jajami (całymi), dodać budyń, kaszę, cukier, zmiksować wszystko na gładką masę.Blachę o wymiarach 24x38 cm wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną. Na spód wylać 2/3 ciasta czekoladowego, następnie na ciasto wylać masę serową.Na masę serową w 3 pasach (po długości) rozprowadzić delikatnie pozostałe ciasto czekoladowe (moje ciasto było dość gęste i rozprowadzałam widelcem). Patyczkiem do szaszłyków zamieszać delikatnie ciasto wzdłuż i wszerz, tak, by powstały esy floresy z ciasta czekoladowego.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto około 55 minut.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.