Wykonanie
Bardzo smakowite połączenie, banalnie łatwe i szybkie do zrobienia. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę, za każdym razem wyjdzie Wam inne :)

przepis z moimi zmianami stąd200 gramów
czekolady gorzkiej3/4 szklanki
cukru250 gramów
masła lub
margaryny6 jaj300 gramów
mąki pszennej (dałam
tortową)2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa serowa:1 kg
sera w wiaderku1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1 szklanka
cukru (dopełnić do całości 1 łyżką
cukru waniliowego)2 łyżki
kaszy manny4
jajacukier puder do posypania
Czekolady roztopić razem z
masłem (
margaryną) w kąpieli
wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej.
Żółtka oddzielić od
białek,
białka ubić na sztywno, dodać
cukier, zmiksować, dodać
żółtka.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach,
potem dodać roztopioną
czekoladę z
masłem, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Twaróg utrzeć z
jajami (całymi), dodać
budyń,
kaszę,
cukier, zmiksować wszystko na gładką masę.Blachę o wymiarach 24x38 cm wysmarować tłuszczem, wysypać
kaszą manną. Na spód wylać 2/3 ciasta
czekoladowego, następnie na ciasto wylać masę
serową.Na masę
serową w 3 pasach (po długości) rozprowadzić delikatnie pozostałe ciasto
czekoladowe (moje ciasto było dość gęste i rozprowadzałam widelcem). Patyczkiem do szaszłyków zamieszać delikatnie ciasto wzdłuż i wszerz, tak, by powstały esy floresy z ciasta
czekoladowego.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto około 55 minut.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.
