Wykonanie
Danie błyskawiczne i bardzo syte, wspaniały jest zwłaszcza sosik, ale w tym połączeniu to wszystko do siebie świetnie pasuje :) Potrawa może nie jest zbyt fotogeniczna, ale w końcu tak naprawdę liczy się tylko smak :)

2 spore
filety z kurczakaokoło 1/4 szklanki
sosu sojowego ciemnego300 ml
śmietany 18% lub 12 % UHT400 gramów
pieczarek2 średnie
cebulesiekany
koperek lub zielona
pietruszkaewentualnie czarny świeżo zmielony
czarny pieprzprzepis zaczerpnęłam stądFilety umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub paseczki, włożyć do miseczki, polać
sosem sojowym, uzupełnić
wodą tak, by
mięsko było przykryte, odstawić do lodówki na około godzinę.
Cebulę posiekać,
pieczarki pokroić na plasterki, najpierw na patelni podsmażyć
pieczarki (na
oleju), a następnie wrzucić
cebulę i smażyć wszystko do zeszklenia
cebuli.W rondlu rozgrzać
olej, wrzucić filety, dodać
pieczarki z
cebulą, wlać
śmietankę, dolać całość lub część marynaty z
kurczaka, dusić około 10 minut na małym ogniu często mieszając, ewentualnie doprawić
pieprzem i
sosem sojowym.Podawać z
ryżem lub
makaronem i na przykład z surówką z
białej kapusty.