ßßß
2 spore filety z kurczakaokoło 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego300 ml śmietany 18% lub 12 % UHT400 gramów pieczarek2 średnie cebulesiekany koperek lub zielona pietruszkaewentualnie czarny świeżo zmielony czarny pieprzprzepis zaczerpnęłam stądFilety umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub paseczki, włożyć do miseczki, polać sosem sojowym, uzupełnić wodą tak, by mięsko było przykryte, odstawić do lodówki na około godzinę.Cebulę posiekać, pieczarki pokroić na plasterki, najpierw na patelni podsmażyć pieczarki (na oleju), a następnie wrzucić cebulę i smażyć wszystko do zeszklenia cebuli.W rondlu rozgrzać olej, wrzucić filety, dodać pieczarki z cebulą, wlać śmietankę, dolać całość lub część marynaty z kurczaka, dusić około 10 minut na małym ogniu często mieszając, ewentualnie doprawić pieprzem i sosem sojowym.Podawać z ryżem lub makaronem i na przykład z surówką z białej kapusty.