ßßß
przepis stąd2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)2 łyżeczki proszku do pieczenia300 gramów miękkiego masła8 jajek (oddzielnie żółtka i białka)2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki maku2 łyżki kakaook. 300 gramów okrągłych biszkoptów2 słoiczki dżemu malinowego lub z czarnej porzeczkipolewa czekoladowa (zrobiłam z podwójnej porcji)cukrowe perełkiMasło utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżki mąki odłożyć).Z białek ubić sztywną pianę i za pomocą łyżki dokładnie połączyć z ciastem.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do I dodać kakao, do II suchy mak, a do III odłożone 2 łyżki mąki.Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 38x25 cm, wykładać kolejno warstwy:ciemne ciastobiszkoptydżem z pierwszego słoiczkaciasto z makiembiszkoptydżem z drugiego słoiczkajasne ciastoBlachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec aż wierzch się zarumieni, a brzegi ciasta zaczną odstawać od blachy (ok. 50-60 minut).