Wykonanie
Jak dla mnie to bardzo świąteczne ciasto, podoba mi się to, że jest takie łatwe, szybkie i przyjemne do zrobienia. Idealnie pasuje tutaj kwaskowaty
dżem, ciasto staje się przez to bardziej wilgotne i
winne w smaku, ogólnie bardzo smaczne, takie wesołe, bardzo Wam polecam :)

przepis stąd2,5 szklanki
mąki pszennej (dałam
tortową)2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 gramów miękkiego
masła8
jajek (oddzielnie
żółtka i
białka)2 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki
maku2 łyżki
kakaook. 300 gramów okrągłych
biszkoptów2 słoiczki
dżemu malinowego lub z
czarnej porzeczkipolewa czekoladowa (zrobiłam z podwójnej porcji)
cukrowe perełki
Masło utrzeć z
cukrem, wciąż ucierając dodawać po jednym
żółtku, a
potem stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia (2 łyżki
mąki odłożyć).Z
białek ubić sztywną pianę i za pomocą łyżki dokładnie połączyć z
ciastem.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do I dodać
kakao, do II suchy
mak, a do III odłożone 2 łyżki
mąki.Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 38x25 cm, wykładać kolejno warstwy:ciemne ciasto
biszkoptydżem z pierwszego słoiczkaciasto z
makiembiszkoptydżem z drugiego słoiczkajasne ciastoBlachę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec aż wierzch się zarumieni, a brzegi ciasta zaczną odstawać od blachy (ok. 50-60 minut).
