Wykonanie
Jak
pisałam wcześniej, zostało mi ciasto cygaretkowe po roladzie. Oczywiście, mogłam po prostu umyć woreczek z zawartością i zapomnieć o sprawie, ale wtedy naprawdę nie byłabym sobą. Zamiast tego, zaczęłam kombinować...Skoro do rolady się nada, to może do całego
biszkoptu też? Ale jak tu by duży
biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt ciężkie...?Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki
biszkoptowe.Już kiedyś robiłam takie z przepisu Ever . Pozmieniałam nieco proporcje
mąki, dorzuciłam
żółtko, które zostało mi od ciasta cygaretkowego, i lawendę, która pasowała do
dżemu. Bo
dżem też dodałam, do środka. Żeby było ciekawiej. Efekt? Jak najbardziej zadowalający.
Smakowo powalają - leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne, ze słodkim
dżemem i lawendową nutą... Poezja.A wyglądają - moim zdaniem - rozkosznie z tymi czerwonymi serduszkami i paseczkami. Jeśli Wam się nie chce, ten etap można pominąć, i przygotować je ot tak, na deser. Pyszne są.Jeśli jednak zdecydujecie się na ciasto cygaretkowe z barwnikiem, pamiętajcie, że po upieczeniu kolor będzie intensywniejszy. Moje ciasto przed pieczeniem było mocno różowe, po - krwisto czerwone. Cóż, podoba mi się taki efekt, ale należy o tej kuchennej
magii pamiętać.Babeczki
biszkoptowe z lawendą i
ciastem cygaretkowym

Składniki:(na 8 sztuk)2
jajka1
żółtko125 g
cukru90 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka suszonej lawendydodatkowo:90 g
dżemu nektarynkowego z lawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego
masła35 g
cukru pudru1
białko35 g
mąki pszennejczerwony barwnik spożywczy w żelu
Masło z
cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać
białko i przesianą
mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na dnie i bokach silikonowych foremek do muffinek. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Białka ubić na sztwyną pianę, pod koniec partiami dodając
cukier. Po jednym dodawać
żółtka, a następnie przesiane
mąki i
proszek do pieczenia. Na końcu dodać lawendę, wymieszać.Na dno foremek wykładać po łyżce ciasto, następnie na środek każdej babeczki - łyżeczkę
dżemu. Na wierzch równomiernie wyłożyć resztę ciasta.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Przestudzić, ale jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Wystudzić całkowicie na kratce.Smacznego!Jeszcze niecały miesiąc, i znów będziemy cięli
dynie! A Wy - czekacie na Halloween...?