Wykonanie
Przepis na to ciasto można znaleźć również pod nazwą "pleśniak" lub "skubaniec". Jest to jedne z pierwszych ciast jakie robiłam, już ładnych parę lat temu i przez ten cały czas zdążyłam dopracować swoją wersję. Ciasto nadaje się na każdą okazję, jest szybkie i łatwe i bardzo smaczne. Nie znam osoby, której by nie smakowało ;) Jest zniewalające! :)

Składniki:3 szklanki
mąki pszennej250 g
masła5
jajek (osobno
żółtka i
białka)1 słoik
dżemu porzeczkowego lub
dżemu z
owoców leśnych1 szklanka
cukru4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder rozetrzeć w rękach z
masłem, pokrojonym w kostkę. Dodać
żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z
kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.Następnie ubić
białka z
cukrem na sztywną pianę.Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je
dżemem. Na
dżem, "skubać" kawałki ciasta
czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch "skubać" białą część ciasta tworząc kruszonkę.Piec ciasto ok. 40-45 min.Gdy ostygnie można je posypać
cukrem pudrem.Smacznego!


Więcej info tutaj :)