ßßß
ser twarogowy półtłusty 250 gram (1 kostka)2 średnie jaja2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego130 gram maki pszennej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)1/3 szklanki mlekaszczypta solido podania : konfitury, śmietanka, dżem lub po prostu cukier puderSer ucieramy dokładnie z żółtkami (robiłam to blenderem), dodajemy cukry, nie przerywając ucierania, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie dodajemy spulchniacz).Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Smażymy na oleju porcje z kopiastej łyżki ciasta na złoto, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie konfitura wiśniowa i bita śmietana.