Wykonanie
Nieco inne od tych z
serka homo, moim zdaniem lepsze, bardziej...
twarogowe :)
ser twarogowy półtłusty 250 gram (1 kostka)2 średnie
jaja2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego130 gram
maki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (opcjonalnie)1/3 szklanki
mlekaszczypta
solido podania :
konfitury,
śmietanka,
dżem lub po prostu
cukier puderSer ucieramy dokładnie z
żółtkami (robiłam to blenderem), dodajemy
cukry, nie przerywając ucierania,
mleko i
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia (niekoniecznie dodajemy spulchniacz).Z
białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę
soli, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Smażymy na
oleju porcje z kopiastej łyżki ciasta na złoto, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie
konfitura wiśniowa i
bita śmietana.