ßßß Cookit - przepis na racuszki twarogowe błyskawiczne

racuszki twarogowe błyskawiczne

nazwa

Wykonanie

Nieco inne od tych z serka homo, moim zdaniem lepsze, bardziej...twarogowe :)
ser twarogowy półtłusty 250 gram (1 kostka)
2 średnie jaja
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
130 gram maki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
1/3 szklanki mleka
szczypta soli
do podania : konfitury, śmietanka, dżem lub po prostu cukier puder
Ser ucieramy dokładnie z żółtkami (robiłam to blenderem), dodajemy cukry, nie przerywając ucierania, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie dodajemy spulchniacz).
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Smażymy na oleju porcje z kopiastej łyżki ciasta na złoto, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie konfitura wiśniowa i bita śmietana.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/racuszki-twarogowe-byskawiczne.html