Wykonanie
Bardzo lubimy ten obiad, choć ze względu na szalone ceny
wołowiny robię go rzadko. Ot taki klasyk :)

0,8 kg
wołowiny zrazowej lub bez kości1
cebula1,5 łyżki
koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki
ostrej papryki (lub słodkiej, w wersji delikat)1/4 łyżeczki
pieprzu czarnego1
liść laurowy2 kuleczki
ziela angielskiegomaleńka szczypta
gałki muszkatałowej1/3 szklanki zimnej
wody + 2 łyżki
mąkisól do smaku
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na plastry, każdy rozbić tłuczkiem. Obsmażyć na patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć
cebulkę do zeszklenia.W głębokim rondlu zagotować
wodę, tak, aby przykryła
mięsko na ponad 2 cm, włożyć obsmażone
bitki, zeszkloną
cebulę, dodać
przyprawy i dusić do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny), dusimy pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniamy
wodę, następnie kiedy
mięsko jest już miękkie, dodajemy koncentrat, zagotowujemy, wyjmujemy
mięso na talerz, dodajemy
mąkę wymieszaną z
wodą, ewentualnie doprawiamy i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, wkładamy
mięso z powrotem i zagotowujemy ponownie.Danie podałam z
ziemniakami i surówką z
kapusty białej z
chrzanem.
