ßßß
warstwa jagodowa:300 ml śmietany kremówki 30%250 gram borówek amerykańskich1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4)2 łyżki żelatyny (do rozpuszczania we wrzątku)1/3 szklanki wrzątkuwarstwa malinowa:300 ml śmietany kremówki 30%250 gram malin0,5 szklanki cukru kryształu2 łyżki żelatyny1/3 szklanki wrzątkuwarstwa waniliowa:300 ml śmietany kremówki 30%1,5 łyżki cukru waniliowego1 łyżka żelatyny2,5 łyżki cukru pudru1/3 szklanki wrzątku na górę:2 galaretki malinowe + 0,7 litra wrzątku+ewentualnie owoce do przybraniaJagody umyć, zmiksować z cukrem.Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać, lekko schłodzić.Mocno schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej jagody, zmiksować.Do żelatyny wlewamy 2 łyżki masy jagodowej (w celu zahartowania) i wlewamy do jagód z cukrem i śmietanką.Całość masy przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm, wkładamy do lodówki do stężenia.Maliny wrzucić do garnka, podgotować przez 3 minutki, przetrzeć przez gęste sito, do musu dodać cukier.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.Śmietankę ubić, dodać mus malinowy z cukrem, zmiksować.Żelatynę zahartować 2 łyżkami musu ze śmietanką i wlać całość do masy malinowej.Warstwę malinową wylać na stężałą masę jagodową, ponownie schłodzić do stężenia.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę malinową.Galaretki rozpuścić w 0,6 litra wrzącej wody, schłodzić do lekkiego stężenia, wylać na masę waniliową, wsadzić do lodówki.Po stężeniu galaretki dowolnie udekorować, smacznego :)
