Wykonanie
banalnie prosty w wykonaniu i efektowny

warstwa jagodowa:300 ml
śmietany kremówki 30%250 gram
borówek amerykańskich1/2 - 3/4 szklanki
cukru pudru (jeśli lubicie słodsze ciasta,
dajcie 3/4)2 łyżki
żelatyny (do rozpuszczania we wrzątku)1/3 szklanki wrzątkuwarstwa malinowa:300 ml
śmietany kremówki 30%250 gram
malin0,5 szklanki
cukru kryształu2 łyżki
żelatyny1/3 szklanki wrzątkuwarstwa waniliowa:300 ml
śmietany kremówki 30%1,5 łyżki
cukru waniliowego1 łyżka
żelatyny2,5 łyżki
cukru pudru1/3 szklanki wrzątku na górę:2
galaretki malinowe + 0,7 litra wrzątku+ewentualnie
owoce do przybrania
Jagody umyć, zmiksować z
cukrem.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać, lekko schłodzić.Mocno schłodzoną
śmietankę ubić, dodać do niej
jagody, zmiksować.Do
żelatyny wlewamy 2 łyżki masy jagodowej (w celu zahartowania) i wlewamy do
jagód z
cukrem i
śmietanką.Całość masy przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm, wkładamy do lodówki do stężenia.
Maliny wrzucić do garnka, podgotować przez 3 minutki, przetrzeć przez gęste sito, do musu dodać
cukier.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, dodać mus malinowy z
cukrem, zmiksować.
Żelatynę zahartować 2 łyżkami musu ze
śmietanką i wlać całość do masy malinowej.Warstwę
malinową wylać na stężałą masę
jagodową, ponownie schłodzić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną
żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę
malinową.
Galaretki rozpuścić w 0,6 litra wrzącej
wody, schłodzić do lekkiego stężenia, wylać na masę
waniliową, wsadzić do lodówki.Po stężeniu
galaretki dowolnie udekorować, smacznego :)

