Wykonanie
Nie
będę pisać, że to przepyszne ciasto, że kruche
miodowe placki przełożone delikatną masą mocno
serową z prażonym
słonecznikiem na karmelu... to istny raj dla podniebienia :)

przepis z moimi sporymi zmianami z tej stronyciasto:4 szklanki
mąki pszennej150 gram stopionego, schłodzonego
masła1 łyżeczka
sody4 łyżki
miodu3 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany 18%0,5 szklanki
cukru pudru2
żółtka2
jajamasa serowa:600 gram
twarogu z wiaderka (dałam Dr. Oetker)400 gram
śmietany kremówki 30%3 łyżki
żelatyny1/3 szklanki wrzątku3/4 szklanki
cukru pudru na wierzch:3/4 puszki masy krówkowej lub mała puszka (ja użyłam masy z Gostynia)100 gram łuskanego
słonecznika3/4 łyżki
masłaZ
mąki,
żółtek,
jajek,
miodu,
śmietany,
sody,
cukru, tłuszczu zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części ( u mnie każda po około 300 gram).Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 25x25 lub 20x36 cm wylepić pierwszą część ciasta, piec na złoto w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. To samo zrobić z pozostałymi dwiema częściami, czyli upiec 3 placki. Dobrze jest wyłożyć sobie formę papierem do pieczenia, wtedy praca pójdzie nam szybciej, placki wyłożyć do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier, a
potem twaróg, dobrze wymieszać. Do lekko ciepłej
żelatyny dodać 1 łyżkę masy, hartując ją w ten sposób, następnie małym strumyczkiem wlać do masy, cały czas miksując.Na pierwszy spód wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, na drugi placek wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim plackiem, włożyć do lodówki do stężenia.Następnie
słonecznik uprażyć na patelni na
maśle.Wierzch ciasta posmarować masą
krówkową i posypać uprażonym
słonecznikiem.Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy
miodowe blaty nasiąkną masą
serową.
