ßßß Cookit - przepis na Ciasto toffi

Ciasto toffi

nazwa

Wykonanie

Tym razem wersja bardziej skomplikowana, bo pieczona (ciasto toffi bez pieczenia znajduje się już na blogu). Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, w smaku prawie jak miodownik, odróżnia je tylko krem i polewa; dobrze się prezentuje na stole i bez problemu kroi. Mieliśmy akurat gości z Polski i ciasto bardzo im smakowało :). Przepis pochodzi ze 'Złotej Kolekcji Kasi (margaryny)' i za udostępnienie dziękuję bardzo Anetce!
Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
15 dag miodu
pół kostki masła lub margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 32 x 22 cm, ale może być trochę większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.
Składniki na krem:
pół litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.
Ponadto:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
* blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej; ciasto jest z miodem, więc wymaga leżakowania, by zmiękło; przygotowywać minimum dzień wcześniej
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-toffi