Wykonanie
Idealna porcja
słodyczy do popołudniowej
kawy. Pyszne nieskomplikowane ciasto. Blaty
miodowe przełożone kremem z
bitej śmietany. Wierzch cudownie słodki i chrupiący za przyczyna karmelu i
orzechów włoskich. Czyż może być lepsze zestawienie w jednym kawałku ciasta? Przepis znaleziony na stronie Takie tam moje pomysły - Polecam baaardzo :)Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru150g
miodu125g
margaryny lub
masła2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić np. przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę 24x36 natłuścić i wysypać
kaszą manną lub wyłożyć papierem.
Ciastem dokładnie wylepić dno. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp 180-190 stopni. Identycznie upiec drugą część ciasta. Wystudzić.Składniki na krem:700g
śmietany kremówki 36%4 łyżeczki
żelatyny1/3 szkl gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatyny2 płaskie łyżki
cukru pudruponadto:400-500g masy kajmakowej100g posiekanych
orzechów włoskichŚmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając
cukier.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Wmieszać do kremówki i chwilę miksować.Na pierwszy upieczony blat ciasta wyłożyć krem i wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać siekanymi
orzechami.Ciasto musi leżakować 24 godziny, aby zmiękło. Najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień.Smacznego :)