ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: miodownik "słodki tercet"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: miodownik "słodki tercet"

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję świątecznego wypieku. Znowu jest to miodownik, ale tym razem zupełnie inny. Miodowe placki przełożone masą serowo- śmietankową, posmarowane kajmakiem i posypane słonecznikiem prażonym na masełku. Świetne ciasto, ładnie prezentuje się po przekrojeniu, ale musi odstać co najmniej dobę przed krojeniem. Inaczej jest twarde i po prostu się nie da go pokroić. Swoją drogą, szkoda, że Święta nie trwają cały rok- mam tyle pomysłów na świąteczne wypieki.
Składniki na dużą zsuwaną blaszkę (25*40cm) na ciasto:
4 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
3 łyżki kwaśnej śmietany na przełożenie:
500 g sera na sernik
350 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny na wierzch:
300 g kajmaku
150 g słonecznika
1 łyżeczka masła
Ciasto:
Wszystkie skłądniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i przenieś na blaszkę. Upiec dwa placki w 170*C przez około 20 minut.
Przełożenie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ser i żelatynę. Posmarować jeden blat ciasta i przykryć drugim.
Wierzch:
Słonecznik uprażyć na maśle na patelni. Kajmak rozsmarować na cieście i posypać słonecznikiem. Odstawić na dobę, żeby odmiękło.
Źródło przepisu
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/11/miodownik-sodki-tercet.html