Wykonanie

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję świątecznego wypieku. Znowu jest to miodownik, ale tym razem zupełnie inny.
Miodowe placki przełożone masą
serowo-
śmietankową, posmarowane
kajmakiem i posypane
słonecznikiem prażonym na masełku. Świetne ciasto, ładnie prezentuje się po przekrojeniu, ale musi odstać co najmniej dobę przed krojeniem. Inaczej jest twarde i po prostu się nie da go pokroić. Swoją
drogą, szkoda, że Święta nie trwają cały rok- mam tyle pomysłów na świąteczne wypieki.Składniki na dużą zsuwaną blaszkę (25*40cm) na ciasto:4 szklanki
mąki200 g
masła2
żółtka1
jajko1/2 szklanki
cukru pudru4 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody3 łyżki kwaśnej
śmietany na przełożenie:500 g
sera na sernik350 ml
śmietanki kremówki4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny na wierzch:300 g kajmaku150 g
słonecznika1 łyżeczka
masłaCiasto:Wszystkie skłądniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i przenieś na blaszkę. Upiec dwa placki w 170*C przez około 20 minut.Przełożenie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, dodać
ser i
żelatynę. Posmarować jeden blat ciasta i przykryć drugim.Wierzch:
Słonecznik uprażyć na
maśle na patelni. Kajmak rozsmarować na cieście i posypać
słonecznikiem. Odstawić na dobę, żeby odmiękło.

Źródło przepisu