ßßß Cookit - przepis na Karmelowiec

Karmelowiec

nazwa

Wykonanie

To jedno z niewielu ciast jakie mi się udaje, cóż począć trzeba w końcu pomyśleć o zmianie piekarnika ;)
Składniki na ciasto:
45 dag mąki tortowej
1 5 dag cukru
5 dag masła
2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
3 łyżki śmietany
1 jajko
Zagnieść ciasto, schłodzić 0 , 5 godz, podzielić na 2 części(grubsze lub 3 cieniutkie), cienko rozwałkować, piec w 180st. około 15 lub 20 min. wszystko zależy od piekarnika.
500 ml śmietany kremówki 30%
3 śmietanfixy
1 łyżka cukru pudru
1 puszka gotowej masy karmelowej lub mleko skondensowane słodzone, które należy wcześniej gotować ok.3 godz. w kąpieli wodnej.
Śmietanę lekko podbić, dodać cukier i śmietanfixy, ubić. Gotową śmietanę przekładamy na zimy blat ciasta, przykrywamy drugim ciastem i na wierzchu smarujemy masą karmelową. Zdobimy płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/02/karmelowiec.html