Wykonanie

Dzień dobry. Macie ochotę na coś słodkiego do
kawki ? ja polecam takie pyszne, kruche
ciasteczka ze
słonecznikiem. Częstujcie się. Są bardzo łatwe do zrobienia i będą wam smakowały.Ja zawsze piekę zapas
ciasteczek i chowam je do szklanego słoika, zawsze mam pod ręką coś słodkiego i wolę takie domowe
ciastka niż te kupowane w sklepie. Wiem co jem. Możecie takie
ciasteczka przygotować razem z dziećmi, będzie fajna zabawa i miło spędzicie czas. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 200 g miękkiego
masła- 100 g
cukru- 1
jajko- 450 g
mąki pszennejmasa słonecznikowa- 60 g
cukru pudru- 60 g
miodu- 60 g
śmietany 18%- 50 g
masła- 200 g
słonecznikaDo miski wkładamy miękkie
masło i miksujemy je z
cukrem i
jajkiem. Dodajemy
mąkę i mieszamy ze pomocą rąk. Ma powstać elastyczne ciasto. Chowamy na 30 minut do lodówki.Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na placek o grubości około 4 mm. Wykrawamy
ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.Przygotowujemy masę
słonecznikową - w garnku roztapiamy
masło, dodajemy
cukier,
miód i
śmietankę. Gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy
słonecznik i mieszamy.Masę wykładamy na
ciasteczka i pieczemy je jeszcze przez 5 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i jeszcze 5 minut z termoobiegiem aby się ładnie zarumieniły. Studzimy je na kratce. Przechowujemy w słoiku lub w puszce.

