Wykonanie
Przepyszne domowe batoniki, ładnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku, bardzo polecam :)

ciasto na spód:150 gramów
mąki pszennej100 gramów miękkiego
masła50 gramów
cukru1 małe
jajo1,5 kopiastej łyżki ciemnego
kakaokarmel:220 gramów łuskanego
słonecznika55 gramów
masła60 gramów
miodu (płynnego)90 gramów
śmietanki słodkiej UHT (dałam 18%)100 gramów
cukruZ
mąki,
masła,
kakao,
cukru zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blachę o wymiarach 25x25 cm.Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie zagotowujemy w rondlu
masło,
cukier,
miód i
śmietankę, mieszamy dopóki wszystko się nie połączy w jednorodną masę, wyłączamy gaz i wsypujemy
słonecznik, mieszamy.Gorącą masę przekładamy na gorący podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, masa ma
mieć złoty kolor.

Kroimy kiedy ciasto jest jeszcze gorące, kiedy się schłodzi, stwardnieje i będzie ciężko je ładnie pokroić.
