ßßß
ciasto na spód:150 gramów mąki pszennej100 gramów miękkiego masła50 gramów cukru1 małe jajo1,5 kopiastej łyżki ciemnego kakaokarmel:220 gramów łuskanego słonecznika55 gramów masła60 gramów miodu (płynnego)90 gramów śmietanki słodkiej UHT (dałam 18%)100 gramów cukruZ mąki, masła, kakao, cukru zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blachę o wymiarach 25x25 cm.Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie zagotowujemy w rondlu masło, cukier, miód i śmietankę, mieszamy dopóki wszystko się nie połączy w jednorodną masę, wyłączamy gaz i wsypujemy słonecznik, mieszamy.Gorącą masę przekładamy na gorący podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, masa ma mieć złoty kolor.
Kroimy kiedy ciasto jest jeszcze gorące, kiedy się schłodzi, stwardnieje i będzie ciężko je ładnie pokroić.